Ege Üniversitesi Hastanesi’nin önünde bulunan 9 Eylül Şehitliği’ndeki anma ile başlayan törenler Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun hemen öncesinde kente baktığı Belkahve’de devam etti. Bu önemli noktada açtıkları Ata Anı Evi’ni bir yılda 10 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Üzerinde yaşadığımız toprakları bize vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve minnetle anıyoruz” dedi.

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yılı Bornova’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törenlerin ilki Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Anıt’a Garnizon, Kaymakamlık ve Belediye çelenkleri konuldu. 9 Eylül 1922’de Bornova’dan İzmir’e girerken şehit olan askerlerin anısını yaşatan anıttaki törenin ardından İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda anlamlı bir yeri olan Bornova Belediyesi’nin Ata Anı Evi’nin de bulunduğu Belkahve’de tören düzenlendi. Buradaki törene; Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, Bornova Garnizon Komutanı Topçu Albay Abdullah Katırcı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BELKAHVE’DE ANLAMLI TÖREN

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluşun hemen öncesinde süvarilerle birlikte kente baktığı Belkahve’de, o günlerin ruhu yaşatıldı. Başta gaziler ve genç sporcular olmak üzere vatandaşların Türk Bayraklarıyla katıldıkları etkinlikte Atatürk Anıtı’nın önünde bağımsızlık meşalesi yandı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından Eylem Dokur ve Doğukan İlik’in birlikte okuduğu “Kurtuluş Destanı” isimli şiir duygu dolu anlar yaşattı. Bornova Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin zeybek gösterisi törene ayrı bir renk kattı. Bornova Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’nun Atatürk’ün sevdiği şarkılar ve kahramanlık türkülerinden oluşan mini konseri de büyük beğeniyle izlendi. Törene katılanlar Koro’ya coşkuyla eşlik etti.

26 Ağustos’ta Afyon-Kocatepe'den başlayan Büyük Taarruz Bisiklet Turu kapsamında 15 gündür yollarda olan sporcular da, turun son gününde tören alanındaydı. Afyon’dan aldıkları toprağı ve Türk Bayrağını İzmir Valiliği’ne götüren bisikletçileri Belkahve’den Bornova protokolü uğurladı.

‘İZMİR’İN DOĞUM GÜNÜ KUTLU OLSUN’

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, tam 95 yıl önce 9 Eylül’de İzmir’in düşman işgalinden kurtarıldığını hatırlatarak, “Üzerinde yaşadığımız toprakları bize vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum. 3 yıl süren işgal 9 Eylül 1922’de bu topraklarda son buldu. Biz İzmir’e kutsal topraklar diyoruz. Bunu söylememizin bir nedeni var. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 9 Eylül’den sonra, ‘Bütün cihan işitsin ki efendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır’ sözleriyle İzmir’in değerini ve anlamını ifade etmiştir. Biz de Atamızın izinde onun kutsal emanetinin bekçisiyiz. Bu anlayışla çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Geçen yıl Belkahve’de açılan Ata Anı Evi’ne her yıl yeni eklemeler yaptıklarını belirten Başkan Atila, “Buraya diktiğimiz 30 metre yüksekliğinde 100 metrekarelik bayrağımız da hayırlı uğurlu olsun. Bornovamızın, İzmirimizin doğum günü kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet” dedi.

Editör: Haber Merkezi