Haksız yere cezaevinde kaldığını belirten Köksaldı, maddi ve manevi toplam 800 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkeme Köksaldı'ya 15 bini maddi 20 bini manevi toplam 35 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Ayakkabı imalathanesi sahibi 2 çocuk babası 49 yaşındaki Tuncay Güngör, iddiaya göre 2005 yılında bir tarikattan ayrılıp, kendi cemaatini kurdu. Güngör, iddiaya göre 2008’de M.Ö. adlı kadın müridine tecavüze kalkıştı. M.Ö. olayı kocasına anlatınca Güngör’ün 7 kadına daha tecavüz ettiği anlaşıldı. Tecavüz ettiği kadınların eşi dahil 13 cemaat üyesi, Güngör’ü linç etti. Öldürülen Güngör, 2 kişi tarafından Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki bir tarlaya gömüldü.

Olayla ilgili olarak bir süre sonra 13 kişi tutuklandı, haklarında ’kasten adam öldürme’ suçundan müebbet, 'hürriyeti tahdit’ suçundan da 5’er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede olayı anlatan savcı, "Daha önce bir tarikatla bağlantısı olan Tuncay Güngör, 2005 yılında tarikattan ayrıldıktan sonra kendini 'hoca' olarak tanıtıp çevresindekilerle dini sohbetler yapmaya başladı. Zamanla çevresinde 30 erkek ve 20 kadından oluşan küçük bir topluluk oluşturan Güngör, çoğunluğu esnaf olan bu insanlarla, Konak'ta kiraladığı iki evde dini sohbetlerini sürdürmeye başladı. Evli ve bir çocuk babası Güngör, iddiaya göre bir süre sonra bu evlere çağırdığı bazı cemaat üyelerinin eşlerine tecavüz etti. 2008 yılında Güngör'ün tecavüze yeltendiği cemaat üyesi M.Ö. adlı kadın, başına gelenleri kocası T.Ö.'ye anlattı. M.Ö. kendisine tacizde bulunan Tuncay Güngör'ün cemaatten 7 kadına tecavüz ettiğini de kocasına söyledi. Bunun üzerine T.Ö. tecavüze uğrayan kadınların kocalarıyla biraraya gelerek durumu anlattı. Eşleri tecavüze uğrayan 7 kişinin de bulunduğu toplam 13 cemaat üyesi, Basmane semtinde T.Ö.'ye ait işyerinde buluşarak Tuncay Güngör'ü öldürme kararı aldı. Tuncay Güngör'ü sohbet etmek bahanesiyle işyerine çağıran cemaat üyeleri, önce eşleriyle Güngör'ü yüzleştirdi. Daha sonra eşlerini gönderen 13 cemaat üyesi, Güngör'ü önce feci şekilde dövdü, ardından iple boğdu. Cesedi, zanlılardan T.Ö. ve F.F. tarafından Balıkesir'in Susurluk İlçesi'ne bağlı Muradiye Köyü'ndeki pirinç tarlasına gömüldü" dedi.

İLK KARAR 6 YIL ÖNCE

İzmir 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada yargılanan sanıklardan Aykut Köksaldı, H.T., F.F., T.Ö., U.I., D.K. ve R.K., 2011 yılında, kasten adam öldürmek suçundan önce müebbet hapis cezasına çarptırıldı, ardından da duruşmalardaki iyi halleri ve kışkırtma nedeniyle cezaları 15’er yıla indirildi. Bu 7 sanık ayrıca hürriyeti tahdit suçundan da 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

6 SANIĞA 6,5AR YIL HAPİS CEZASI 

Diğer sanıklar K.F., N.K.F., H.B., U.G., M.A. ve C.Ö. de hürriyeti tahdit suçundan 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına mahkum edildi, tahliyelerine karar verildi. Üye hakim Mustafa Kılınç, adam öldürmek suçundan ceza alan Aykut Köksaldı ve H.T.’ye ceza verilmemesi konusunda karşı oy kullandı.

YARGITAY 2 SANIĞIN CEZASINI BOZDU

Sanıkların avukatları bu kararı temyiz etti. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, 20 Haziran 2012 tarihinde kararı oy çokluğuyla onadı. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 11 Haziran 2013 tarihli kararı ile Aykut Köksaldı ve H.T. açısından kasten adam öldürme suçuna karışmadığı gerekçesiyle bozuldu, beraat etmeleri gerektiği belirtildi.

2 SANIK BERAAT ETTİ

Bu iki sanık 3 yıl tutuklu kaldıktan sonra, bozma kararıyla tahliye oldu. Yeniden yapılan yargılama sonunda İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi bu defa Aykut Köksaldı ve H.T. hakkında beraat kararı verdi ve bu karar da Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde onandı.

TAZMİNAT DAVASI AÇILDI

Beraat kararının ardından avukat Çiler Nazife Koşar, daha önce taksisi bulunan ve şoförlük yapan müvekkili Aykut Köksaldı'nın haksız yere cezaevinde bulunduğu süre içinde hem kendisinin, hem de ailesinin çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek maddi ve manevi tazminat istemiyle mahkemeye başvudu. Avukat Koşar dava dilekçesinde, "Evli ve 2 çocuk babası olan Aykut Köksaldı’nın eşi ve çocukları da bu süre içinde çok zor durumda kaldılar ve ekonomik olarak sıkıntı çektiler. Aykut Köksaldı katil damgasıyla cezaevinde kaldığı müddetçe ailesine ve sosyal çevresine karşı itibarı zedelendi, hürriyetinden yoksun kalması nedeniyle ağır bir şekilde elem ve ıstırap çekti. Cezaevinde kaldığı süre içinde büyümekte olan çocuklarının yanında olamadı, eşi ve ailesinin karşısında utanç duydu" dedi. Müvekkilinin uğradığı zararın telafisi için 200 bin lirası maddi 600 bin lirası manevi olmak üzere toplam 800 bin TL tazminat ödenmesini talep etti.

MAHKEME 35 BİN LİRA TAZMİNATA HÜKMETTİ

Davaya bakan İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Aykut Köksaldı'ya 15 bin TL'si maddi, 20 bin TL'si manevi olmak üzere toplam 35 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Avukat Çiler Nazife Koşar, müvekkiline verilen tazminatın çok az olduğunu belirterek kararın temyizi için başvuruda bulundu.

Editör: Haber Merkezi